Založ si blog

Ľudské gesto

Opäť je tu slnečná nedeľa. Pre mnohých ľudí znamená deň oddychu od práce, povinností, či bežného týždenného stereotypu. Je to čas, kedy vyjdú von aby sa trošku socializovali medzi priateľmi, zabavili sa s rodinou alebo sa len nadýchali čerstvého vzduchu. Aj to, hoci sa nám to môže zdať málo, občas veľmi pomôže. Pre pretriedenie myšlienok, uvedomenie si ďalšieho životného cieľa, ambícií… 

Pre kresťanov je tento čas ešte výnimočnejším. Označuje sa za deň, kedy Pán po šiestich dňoch tvorenia sveta, ten siedmy už len relaxoval a tešil sa z pohľadu na to, čo vytvoril. A tak toto dielo chodia pravidelne oslavovať a zvelebovať do kostola, na nedeľnú svätú omšu. Kresťania pozostávajúci z ľudí, ktorí ďakujú za život a všetko čo ich v ňom stretlo, ďalej tí, ktorí sú stratení, hľadajú samých seba, potrebujú pomôcť a vo viere v Boha hľadajú oporu, alebo tí, ktorí sú so svojim životom spokojní a chodia si do kostola len posedieť a popremýšľať. To však zďaleka nie je všetko. Okrem spomenutých tam chodia aj babky-demokratky, ktorých zmysel chodenia na sv. omšu mi často uniká, kedže okomentovať oblečenie najväčšej nepriateľky sa dá aj na dedinskom trhu a nájdeme tam aj deti, ktoré sa po celý čas nevedia dočkať posledného Amen, aby mohli utekať domov k sviatočnému obedu. 

A potom tam chodím ja. Občas ďakujem, občas hľadám a občas len tak sedím a je mi dobre. Počúvam kázeň, obzerám si zamračené tváre neznámych prísediacich a skúmam vzory na vyblednutom koberci. Na jednom z nich je tlačová chyba. Vymenili na ňom poradie farieb vzoru, ktorý som dodnes nepochopila. 

A vtom to príde. V ušiach mi zaznie farárov mohutný hlas: ,,Pokoj Pánov, nech je vždy s vami.“ Táto veta vo mne evokuje okamžité zdvihnutie ruky a potrasenie ruky zamračenému prísediacemu. Ale čo sa stalo? Prísediaci sa usmieva a so slovami ,,Pokoj s tebou“ mi vkladá jeho dlaň do mojej. Obzriem sa po chráme. Všade sa ozýva táto šomrajúca veta a ľudia si navzájom prekazujú to milé ľudské gesto. Môže sa to zdať obyčajné, podáme si ruky a koniec. Avšak vidím, ako sa na tridsať sekúnd všetci ľudia od detí až po babky stávajú rovnocennými, nemračia sa a s úsmevom na tvári a radosťou v srdci rozdávajú svoje dotyky. 

Je to naozaj nádherný čas plný skutočnej a čistej radosti bez znakov falošnosti. Núti ma zamyslieť sa. Nebolo by nám lepšie, keby sme sa aj k ľuďom, ktorých možno nepoznáme, aspoň raz za deň zachovali milo a ľudsky? Často sa mi stáva, že nastúpim do MHD a všetci cestujúci hľadia pred seba ako roboti. Ja s mojím otpimistickým duchom a vždy vysmiatou tvárou sa snažím k niekomu vystlať aspoň úsmev. Občas sa mi vráti, občas nie. Občas niekto k úsmevu pridá dokonca aj letmý pohyb ruky na znak zamávania, či nejasný pohyb pier. A ten moment mi dokáže zvýšiť hladinu endorfínu na nekonečné čísla. 

Veď napokon čo nás dokáže v živote najviac potešiť? Nie je to elektronika, kniha, dobré jedlo ani oblečenie, ale to, čo sa nedá kúpiť nikde a keď sa budeme snažiť, nedokáže nám to nikto vziať. Je to ten moment, keď cítime, že sme milovaní.

 

(Presne sem! ;-) )

(Presne sem chodím! 😉 )

Čo ma naučila Uganda?

24.12.2023

„Chudobným ľuďom nechýba čaro úsmevu. Žijú nekomplikovane, stavajú na vzťahoch, vzájomnej dôvere a pomoci. Človek im ide pomáhať a vráti sa domov obohatený veľkosťou ducha tých, ktorí majú málo materiálnych istôt, ale zato veľké srdce.“ Myšlienka pátra Petra Kučáka, misionára pôvodom z Čadce, ktorý už niekoľko rokov pôsobí v Keni. Do Afriky som sa [...]

Má adopcia na diaľku zmysel?

19.12.2023

Adopcia na diaľku. Pojem, ktorý sme už veľakrát počuli, ale mnohí sme nevedeli, čo si pod ním predstaviť, prípadne sme uvažovali, kde má človek záruku, že peniaze, ktoré mesačne na dieťa posiela, sú využité na účel, na ktorý majú. Nebola som v iných krajinách, no za Ugandu môžem povedať, že Adopcia je však jeden krásny projekt. Pár eur mesačne zo slovenských [...]

Party after party, cake over cake

12.12.2023

Posledné dva týždne sme strávili oslavami, slávnostnými ukončeniami, rozlúčkami. Koniec školského roka, narodeniny, Mikuláš, predčasné Vianoce a náš rovnako predčasný odchod. Sedem stretnutí za dvanásť dní, nevieme si predstaviť lepšiu rozlúčku. Nemali sme ani čas premýšľať nad tým, že toto magické miesto čoskoro opustíme. Zastavili sme sa až včera večer po [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 202394x
Priemerná čítanosť článkov: 2224x

Autor blogu