Založ si blog

Dážď

Znovu sa to stalo. Po celý týždeň nás väznili v škole a vonku bolo počasie, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani prvá polovička apríla. Slniečko svietilo o sto šesť každý deň a všetci sme sa tešili len na to, kedy príde posledný februárový piatok a pôjdeme sa von poprechadzať,stretnúť sa s kamarátmi, či sa aspoň trošku potešiť čoraz viac intenzívnejšími slnečnými lúčmi. 

V Sučanoch to vyzeralo ešte na vydarené plány. Avšak ako sme sa viac a viac blížili k vytúženému domovu, začali sa na prednom okne nákladného auta zjavovať stále objemnejšie kvapky. ‚Ó nie, zase prší.‘ Rázne zaznelo vyhlásenie postaršieho pána, ktorý bol taký ochotný a vzal nás domov. 

Tak to je vždy. Na dážď sa väčšina obyvateľov tohto sveta nikdy neteší. Nedokáže priniesť toľko tepla ako slniečko a svojimi kvapkami nedokáže zohriať vnútro človeka tak, ako to dokáže len ono. Avšak farmári už od počiatku sveta vedia, že hoci dokáže byť nepríjemný, lámať ťarchavé konáre stromov, či brať plechové čiapky domovom, je pre túto zem nevyhnutnosťou. Zem, ktorá napokon živí všetky organické tvory. Bez dažďa a vody, ktorú ponúka, by nedokázal prežiť človek, cicavec, vták, no čo je najzaujímavejšie, nezvládlo by to bez neho ani tenunké, drobunké, ale zelené stebielko trávy. Napĺňa nám domáce studne až po okraj vlažnou, chutnou vodou, aby sme sa z nej mohli napiť vždy, keď sme smädní a potom sme mohli ďalej pokračovať v živote. No aj napriek tomu, že sme si vedomí jeho nekonečnej dôležitosti, netešia nás daždivé predpovede počasia a dokonca si dovolím tvrdiť, že ho ani nemáme radi. 

Dážď si ľudia už po celé veky spájajú so životom človeka. Označujú ním obdobia, kedy sa mu nedarí, nevidí zmysel života a jediné na čo myslí je, ako sa najrýchlejšie z toho obdobia dostať. Obdobia, keď sú jeho konáre zlámané a jeho strecha už dávno neexistuje. Nevieme prečo. Možno je to pre slzy, ktoré sa ako dažďové kvapky kotúľaju dole tvárou vždy, keď je mu ťažko. Možno je to tými tmavými farbami, ktoré sa zjavia, keď sa zatiahne obloha a vzbudzujú v nás pochmúrnu náladu. A možno, je to v tom, že každý problém a každé zlé obdobie v našom živote príde preto, lebo sme už smädní, nezvládneme ďalej a potrebujeme sa napiť. Možno by sme bez problémov, ktoré nás stretávajú na každom kroku a sprevádzajú nás po celý život, neprežili tento svet, lebo by sme sa nikdy nenaučili, ako sa s nimi popasovať. Boli by sme len ako kamene, ktoré dážď nikdy nepotrebovali, no zostávajú celý život bezozmeny. Nečaká ich žiadny posun vopred, či pád. Celý život sú pasívne, chladné a bez citov. Ktovie, čo by sa stalo s ľuďmi, keby Boh stvoril namiesto života na Zemi, raj na Zemi… V raji by sme nikdy nepoznali ako nám je krásne, lebo by sme nepoznali aký je to pocit, keď nám škaredo. Kresťania veria, že Boh ten raj na počiatku naozaj vytvoril, lenže prvý ľudia natoľko nevedeli rozoznať ako sa majú nádherne, že sa muselo niečo pokazi, aby si to konečne začali vážiť. A preto nežijeme raj, ale žijeme život. A stojí to za to! 

Napokon čo príde po daždi? Tá krásna vôňa mokrej trávy a kôry stromov v lese. Ten neskutočne prečistený vzduch bez prachu, ktorý pôsobí na naše pľúca ako prírodná medicína. No a v neposlednom rade to očakávané slniečko, ktoré znovu rozžiari náš deň, rozohreje naše vnútro radosťou a na tvári nám zanechá hoci tisíci, ale aj po tentokrát nezabudnuteľný pocit úsmevu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Na svete je toľko lásky a dobra a my o tom ani netušíme

23.04.2024

Minulý rok som v Ugande strávila šesť mesiacov viac menej na jednom mieste, v centre Gift of Love pre HIV pozitívne deti, postavenom s finančnou pomocou Slovenskej katolíckej charity. Bol to čas ako z rozprávky. Spoznávala som funkcie centra, jeho ľudí a najmä deti, no okrem pár návštev miestnej základnej školy a pár úradov som nevytiahla päty z tepla domova. Žila som v [...]

Miesto, kde deti môžu byť deťmi

19.04.2024

Božie cesty sú nevyspytateľné a mám pocit, že v Ugande to platí viacnásobne. Počas môjho šesťmesačného pobytu v Ugande minulý rok sa mi s Božou pomocou podarilo rozbehnúť jeden nový pekný projekt—detský domov, v ktorom môžu vyrastať opustené deti a siroty, ktoré nie sú HIV pozitívne. Takých je tu tiež veľa. Nízka gramotnosť a nedostatok vzdelávacích [...]

Môže EduPage fungovať v Ugande?

09.04.2024

Školský systém EduPage netreba slovenskému publiku asi špeciálne predstavovať. Známy je najmä medzi učiteľmi, žiakmi a ich rodičmi. Niektorí ho chvália, niektorí naň nenachádzajú pekného slova, no pri oboch si treba uvedomiť, že softvér môže byť len tak dobrý alebo len tak zlý, ako sa ho rozhodneme používať. Podobnými slovami som sa snažila ukončiť dvojdňové [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 95
Celková čítanosť: 207335x
Priemerná čítanosť článkov: 2182x

Autor blogu