Založ si blog

V lete za exotikou

Drahí kamaráti,

po dvoch rokoch – lete strávenom opäť v (nie až tak veľmi ako si každý myslí) upršanom Anglicku – v mojej skvelej rodinke, ktorá ma zachránila spod neostrihaných indických pazúrov, ale aj po iných dôležitých životných udalostiach – akou je ukončenie strednej školy napríklad, sme sa s kamarátkou rozhodli odletieť do teplých krajín. Nie, že by cez leto na Slovensku nebolo teplo, ale Romi (budete o nej asi veľa za týchto dva a pol mesiaca počuť, tak by bolo vhodné ju predstaviť – spriaznená duša zo strednej) má topánky rovnakej značky ako ja (cestovateľskej), tak nám napadla spoločná brigáda v zahraničí. Hádajte kde! Keďže neovládame profesionálne žiaden stredozemskomorský jazyk, možnosti sa zúžili a z nich nám vyšla jedna – Malta.

Tak. Samozrejme, v masmédiách na každom milimetri utečenecké krízy, hrozby islamského štátu, rodičia nezdieľali ani kúsok radosti z kúpenej letenky. Dokonca som sa im to bála povedať, hoci som ich na to pripravila. No tri mesiace je dosť dlhá doba a oni sa za ten čas naučili s tou predstavou žiť. A tak sme dnes, ja a Romi, nasadli na lietadlo spoločnosti AirMalta (dúfam, že Vám nevadí kúsok propagácie, no boli sme spokojné) a vydali sa za dobrodružstvom.

Pre začiatok Vám prinášam pár faktov, ktoré by ste určite mali vedieť o tomto ostrovčeku so zaujímavým názvom (áno, veľa ľudí sa ma za posledné dni opýtalo, či si beriem aj cement, fúrik a lopatu)

  • je to naozaj ostrovček. Dosť „pidi” – so svojou rozlohou 316km2 nemôže konkurovať ani našej Bratislave
  • skladá sa z troch ešte viac pidi ostrovčekov: Malta (246km2), Gozo (67km2) a Comino (3km2)
  • hneď nás vítali namiesto krásnych zelených lúk, ktoré sme opúšťali v Rakúsku, žlté (alebo oranžové – neviem! všetko je tu ladené do pieskových farieb od samotného piesku, cez prírodu až po architektúru) kopčeky. Vyzerajú poriadne vyprahnuto. A vďaka kamenným domčekom máme v uličkách, ktoré sú dosť úzke, pocit, že tu už nikto nebýva. Ako návšteva Černobyľu (v ktorom som nebola, no tak si to predstavujem)
  • úradnými jazykmi sú maltčina a angličtina. Naša nová maminka – teraz sme s Romi oficiálne sestry – oh yeah! (maminka si ešte chvíľu bude musieť vystáť radu na predstavovanie nových poznatkov) nám vravela, že maltčina sa trošku podobá na taliančinu, no má v sebe aj arabské korene. -> Vieme povedať! Grací (fonetický zápis) = Ďakujem (úplná taliančina)
  • v obchodoch poznajú Euro (oficiálna mena) a hodinky si po prílete zo Slovenska nemusíte vôbec prestavovať
  • našim prechodným domovom sa stala Sliema, ktorá je vo výbežku, čiže hociakým smerom sa z domu ráno vyberiete, pokiaľ to nebude striktne západ, vždy prídete k moru
  • Sliema je len päť minút loďou od Vallety, čiže hlavného mesta (cesta stojí 1,50€ – skoro ako slovenské SAD)
  • potraviny sme zatiaľ našli len drahšie, na čo je obyčajný Jozef Mak, teda rýdzi Slovák navyknutý, no minimálna mzda 720€/mes.
  • približne 98% obyvateľstva je rímskokatolíckej viery – dnes sme dokonca videli zaujímavý akt – vyzeralo to ako svadba troch párov. Nič by na tom nebolo zlé, keby nemali páry priemerný vek 5 rokov. No možno je to niečo úplne normálne, čo nám neskôr bude vysvetlené a my sme sa dnes zbytočne čudovali. No o tom je život – čudovať sa nad tým, čo nám je cudzie, spoznávať to a učiť  sa.

Aby som príliš veľa nekecela, doba predsa len už pokročila, rýchlo Vám zhrniem udalosti dnešného dňa. Na letisku nás čakala nová maminka, ktorú sme našli cez internet ako dámu, ktorá ponúka izby vo svojom domčeku. Prvý dojem – neskutočne skvelý! Má šesťdesiat, no nepovedali by ste jej viac ako štyridsaťosem, tri deti, jedného vnuka, manžela a štyri mačky! Všetky obrovské a chlpaté. Dvaja chlapci, dve dievčatá – Fluffy, Ted, Heliy a L … ešte som nemala čas si to všetko uložiť do internej pamäte. No je to chlapčenské meno pre mačku, lebo zo začiatku nevedeli, že je to kocúr. Teta je veľmi veľmi, ale úplne veľmi milý človek! Stále by sa len rozprávala, úplne o hocičom! Už sme jej stihli vysvetliť našu geografiu (Slovensko, nerovná sa Slovinsko) aj národné jedlá. Deti sú už veľké, nemáme možnosť ich stretnúť, no hosťuje ešte nemeckú doktorku a študenta zo Saudskej Arábie. (Práve som si uvedomila, že všetci tu máme buď dvadsať, štyridsať alebo šesťdesiat rokov. Okrem mačiek, tie sa vždy musia vymykať pravidlám.)

Po vybalení sme vyvetrali opaľovacie krémy a vybrali sa spoznávať okolie. So životopismi v ruke. Jeden Malťan – Viliam nás hneď odhadol na Slovenky. Ďalší nás pozvali odfotiť sa na ich lodi, iný nám zas ponúkol výlet na okolité ostrovčeky – Gozo a Comino za totálne výhodnejšie ceny, aké sú v letáčiku. Magic, you would say. Volal sa Miro, to znie celkom slovensky. Milí ľudia. No zahraničných je tu tiež celkom dosť. Za tri hodiny sme poučili slovenčinu asi tri krát. To sa vlastne dá vyriešiť v rovnici: dá sa tu stretnúť jedného Slováka (alebo skupinku) za hodinu. Ešte sme si vykúpali labky v mori, odfotili medúzku a pobrali sa domov. Dnes bol predsa dlhý deň. 2200 km prejsť nie je žiadna hračka.

Tak mi odpusťte, ak píšem občas z cesty alebo nezaujímavo. Všetko ma to vyčerpalo. Navyše mám pocit, že jedinú kvapku kreatívnej, rozbúrenej krvi, ktorá vo mne zostala, vycucal prostredníctvom asi desiatich štípancov jediný jeden komár. Avšak budem sa k Vám prihovárať častejšie, keeping you updated a vy sa možno rozhodnete tento rok pri toľkých svetových problémoch upustiť z obľúbeného Balkánu a vydať sa západnejšie. Práve na Maltu. 🙂

Tak zatím. Šťastnejšie to zatiaľ nemôže byť. 🙂

Vaša stratená Sisa, ktorá sa vie aj po dvoch rokoch nájsť 😉

=^-^=

Miesto, kde deti môžu byť deťmi

19.04.2024

Božie cesty sú nevyspytateľné a mám pocit, že v Ugande to platí viacnásobne. Počas môjho šesťmesačného pobytu v Ugande minulý rok sa mi s Božou pomocou podarilo rozbehnúť jeden nový pekný projekt—detský domov, v ktorom môžu vyrastať opustené deti a siroty, ktoré nie sú HIV pozitívne. Takých je tu tiež veľa. Nízka gramotnosť a nedostatok vzdelávacích [...]

Môže EduPage fungovať v Ugande?

09.04.2024

Školský systém EduPage netreba slovenskému publiku asi špeciálne predstavovať. Známy je najmä medzi učiteľmi, žiakmi a ich rodičmi. Niektorí ho chvália, niektorí naň nenachádzajú pekného slova, no pri oboch si treba uvedomiť, že softvér môže byť len tak dobrý alebo len tak zlý, ako sa ho rozhodneme používať. Podobnými slovami som sa snažila ukončiť dvojdňové [...]

Sviatky Veľkej noci po ugandsky

02.04.2024

Milí priaznivci našich ugandských dobrodružstiev, skutočnosť, že sa vám opäť prihováram na tomto blogu, znamená len jedno. Do Ugandy som sa vrátila hoc len dočasne, ale s obrovskou radosťou v srdci. Moja agenda je tentokrát úplne odlišná, avšak o tom možno porozprávam v inom článku. Fantastické je, že sa do Ugandy vrátila aj Janka, opäť ako dobrovoľníčka [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 94
Celková čítanosť: 206097x
Priemerná čítanosť článkov: 2193x

Autor blogu